KYs kommentarer til statsbudsjett 2025

Dagens fremlagte budsjett er nok omtrent som forventet. Det løser dessverre ikke de akutte problemene som Kriminalomsorgen står i.

Dokumentet viser at problemstillingene er godt kjent:

  • Hver fjerde fengselsbetjent slutter innen 3 år etter utdanning.
  • Det er flere som slutter enn man klarer å ansette.
  • En stor del av dagens ansatte vil være pensjonert, eller nær pensjonsalder om få år
  • Det er et arbeidsmiljø under press, det vises til Rambøll rapporten
  • Belastningen for ansatte har økt, men bemanningen er redusert

Regjeringen anerkjenner her skriftlig problemene Kriminalomsorgen står i, men velger å ikke legge noen penger på bordet for å løse dem. Det henvises kun til at temaene vil bli adressert i den kommende Stortingsmeldingen om straffegjennomføring.

Straffesakskjeden er, som vanlig, skjev fordelt. Politi, domstolene og toll får en betydelig større økning i budsjettet enn kriminalomsorgen. Denne skjevheten utfordrer videre problemstillingen rundt at det kommende merarbeidet for Kriminalomsorgen ikke blir kompensert.  

Dette budsjettet setter ikke kriminalomsorgen i stand til å utføre oppdraget sitt bedre – snarere tvert imot. Det er fremdeles ikke opplevd balanse mellom bestillinger og tildeling, noe som over år er påpekt. Hvordan Regjeringen med dette mener at oppbyggingen av Kriminalomsorgen er i gang, står for oss som et ubesvart spørsmål. Det holder dessverre ikke å omtale problemene som politisk nivå er fullt klar over. Det må følges opp med bevilgning og handling. Dette budsjettet håndterer ikke de alvorlige utfordringer vi har med tanke på å rekruttere og beholde våre dyrebare ansatte. Å utsette håndteringen av disse utfordringer til Stortingsmeldingen hjelper ikke våre ansatte i dag!