IA-avtalen og sykelønn – hva har YS sagt og ment?
YS mener dagens sykelønnsordning er best for norske arbeidstakere, men sier ja til mer kunnskap som grunnlag for fremtidige debatter
YS mener dagens sykelønnsordning er best for norske arbeidstakere, men sier ja til mer kunnskap som grunnlag for fremtidige debatter.
Bakgrunn:
- De innledende drøftingene om ny IA-avtale foregikk med relativt stor enighet mellom partene.
- Sykelønn var ikke et tema før etter 5. september 2024. Da viste fraværsstatistikken at sykefraværet var på sitt høyeste nivå siden svineinfluensaen i 2009.
- Det var derfor vanskelig å unngå at alle forhold knyttet til sykefraværet ville komme opp i forhandlingene om en ny IA-avtale.
- Forhandlingene om ny IA-avtale brøt dessverre sammen 4. desember 2024. Etter det har det vært en betent debatt rundt selve sykelønnsordningen, selv om avtalen om IA og virkemidlene i denne i alle hovedsak handler om hvordan vi skal redusere sykefravær og frafall og øke inkluderingen i arbeidslivet.
Hvorfor sa YS ja til en bred kunnskapsinnhenting?
- YS har hele tiden sagt at vi kan diskutere alt, så lenge det er kunnskapsbasert og ikke rammer sosialt skjevt.
- Det er mange forhold ved sykefravær og frafall fra arbeidslivet som fortjener mer kunnskap. Vi vet ikke nok om alle de forskjellige faktorene som spiller inn når folk er langvarig sykmeldte og deretter faller ut av arbeidslivet.
- Men vi vet at ingen har blitt friskere av å få dårligere råd når de er syke.
- Vi vet at ansatte i offentlig sektor har full dekning gjennom tariffavtalene, så det er ikke medlemmene våre der vi er bekymret for.
- Blant medlemmene våre i privat sektor er det om lag 1/3 som har en eller form for tariffesting av sykelønn. Men svært mange YS-medlemmer jobber i bransjer i privat sektor der lønningene er lave, og sårbarheten for politisk vedtatte sykelønnskutt er stor.
- NHO hevder at eventuelle sykelønnskutt kan skje slik at kuttene rammer på en rettferdig måte. Men dette forutsetter at tariffavtalene overstyres gjennom politiske vedtak, slik det har vært gjort i Sverige. YS er sterkt bekymret for slike politiske inngrep i den frie forhandlingsretten mellom partene, og har påpekte dette i media 7. januar: YS-lederen ut mot NHO: – Oppskrift på uro – E24)
Hva mener YS om sykelønnsordningen?
- Dagens sykelønnsordning er god og rettferdig, og vi i YS mener at den ikke bør svekkes. Det å ha god helse er et gode som er ujevnt fordelt i befolkningen. De som har de tyngste jobbene har også flere helseproblemer og mer sykefravær.
- Økonomiske kutt og karensdager vil ramme sosialt skjevt. Store arbeidstakergrupper har ikke muligheten til hjemmekontor når formen er dårlig. Jobber du som bussjåfør, på oljeplattform, i barnehage eller i helsevesenet, står valget mellom nærvær eller fravær. Og hvis fraværet skal straffes økonomisk, vil det gå hardest utover alle de som viste seg å være uunnværlige da pandemien rammet oss.
- Vi lever i en dyrtid der mange opplever økonomisk stress. De som har lite fra før, har nå enda mindre å rutte med.
Hva skjer nå?
- Når vi ennå ikke har en IA-avtale, kan sykelønnsordningen komme under politisk press. Det må NHO og LO bære ansvaret for. Det var de som ikke var villig til å inngå en ny avtale, og som valgte å gjøre sykelønnsordningen til en politisk sak. Debatten som har gått siden bruddet i desember viser også dette.
- Vi i YS er trygge på at en bred kunnskapsinnhenting ville bekreftet at full lønn under sykdom er den mest rettferdige ordningen for alle arbeidstakere, uansett sektor, utdanningsnivå og stillingstype.
- Vi mener også at arbeidet med å redusere sykefravær og frafall og øke inkluderingen i arbeidslivet fortsatt må være innrammet av en trepartsavtale. Dette må til for at alle partene på alle nivåer inngår gjensidige forpliktelser om å jobbe sammen om de avtalte virkemidlene. Og mens tiltakene i en slik avtale er under arbeid må det være ro rundt sentrale spørsmål som sykelønnsordningen.
Fakta om YS’ syn på IA-avtaleforhandlingene og sykelønn (skrevet av YS 09.01.25)