Glidning er et tariffbegrep som kan være litt vanskelig å få taket på

Enkelt fortalt er glidning lønnstillegg som kommer i løpet av et år, helt uavhengig av tariffoppgjøret

Lønnsglidning er per definisjon forskjellen mellom den lønnsveksten som er avtalt i et lønnsoppgjør og den som faktisk blir realisert (målt i ettertid). 

Erfaringsmessig får en del ansatte ulike lokale lønnstillegg utover det som bestemmes i tariffoppgjøret. Det kan eksempelvis være ved nyansettelse, som et tiltak for å beholde kompetanse, for et meransvar eller som et resultat av omorganisering. Dette er lønnstillegg som kommer i løpet av året, helt uavhengig av tariffoppgjørene i mai.

Summen av alle disse lønnstilleggene heter altså glidning på tariffspråket.

Vi kan synliggjøre effektene av glidning ved å sette opp et praktisk eksempel. Hvis vi for enkelhetens skyld setter opp en avdeling med 8 ansatte og en samlet lønnsmasse per 1. mai 2024 på 5 millioner kroner kan vi se konsekvensene av særskilte forhandlinger (2.5.3) og en nyansettelse (2.5.5) for oppgjøret i 2025.

Som vi ser av oversikten er glidningen på 0,7% (lønnsmassen etter tariffoppgjøret sammenlignet med lønnsmassen ved utgangen av året – «realisert lønn»).

I forbindelse med lønnsforhandlingene kommer glidningen til fratrekk på resultatet – det som vi omtaler som «rammen» for oppgjøret. Med den rammen som ble avtalt i 2025 på 4,4% vil altså glidningen trekke fra 0,7% og derfor redusere oppgjørets størrelse. Sammen med det såkalte «overhenget» medfører lønnsglidningen at «rammen» for oppgjøret ikke kan danne grunnlaget for beregning av lønnstillegg. Det faktiske lønnstillegget etter et oppgjør kaller vi derfor «tarifftillegg».