Hva er fengselsbetjenten verdt?

De siste årene har Kriminalomsorgen slitt med å ha nok fengselsbetjenter til å fylle bemanningsbehovet i fengslene
En kronikk skrevet av sentralstyremedlem Phillip Johannessen
De siste årene har Kriminalomsorgen slitt med å ha nok fengselsbetjenter til å fylle bemanningsbehovet i fengslene. Årsakene til dette er flere, men man kommer ikke utenom at den største faktoren er en flukt fra yrket. Det er selvsagt ulike grunner til at fengselsbetjenter slutter i Kriminalomsorgen, men mange oppgir at de ikke har anledning til å utføre det yrket de har utdannet seg som en hovedårsak.
Heldigvis for de fengselsbetjentene som ikke orker mer i Kriminalomsorgen er deres kompetanse, erfaring og utdanning verdsatt i andre virksomheter. Det er sjelden vanskelig å få seg ny jobb. Sågar med høyere lønn, og med bedre arbeidsvilkår, enn Kriminalomsorgen kan tilby. Markedsverdien til fengselsbetjenter synes rett og slett å være høy. Da skulle man gjerne tro at vårt eget direktorat anerkjenner den unike kompetansen fengselsbetjenter besitter. At de er villig til å strekke seg langt for at fengselsbetjenter skal jobbe som nettopp det; fengselsbetjenter. Når man hører deres siste forslag til å løse noe av bemanningsutfordringen blir man svært usikker på det.
Etatsledelsen foreslår at man skal bruke miljøterapeuter til å fylle fengselsbetjentstillinger man ikke klarer å bemanne. Først og fremst må det sies at miljøterapeuter også har en kompetanse som åpenbart har en verdi. Det finnes allerede en del stillinger i Kriminalomsorgen for miljøterapeuter, og i rette roller kan miljøterapeuter bidra på en god måte. Samtidig er det meget viktig å skille mellom miljøterapeuter og fengselsbetjenter.
Fengselsbetjentyrket er et eget og unikt fag. Det er derfor man har en egen utdanning for fengselsbetjenter. En utdanning som ofte omtales som verdens beste på fagfeltet. I forskrift om straffegjennomføring står det veldig tydelig at for å jobbe som fengselsbetjent må man ha gjennomført og bestått fengselsbetjentutdanningen. Akkurat det bør jo være åpenbart …
Hva er det da som gjør faget så unikt? Hvorfor kan ikke miljøterapeuter fylle rollen til en fengselsbetjent? For å svare på dette spørsmålet kan man helt enkelt ta utgangspunkt i studieplanen til KRUS. Blant emnene man skal gjennom i utdanningen finner vi «Sikkerhet og risiko», «Tilbakeføring- og miljøarbeid» og «Profesjonsforståelse og etikk». Det å balansere mellom sikkerhet på den ene siden og rehabilitering på den andre. Samt å se hvordan dette henger sammen, er en kunst. Denne kunsten lærer man når man utdanner seg til fengselsbetjent. Det krever en profesjonsforståelse.
I dette ligger det en tillit til kolleger om at de har den samme forståelsen. Dette er viktig i den generelle fengselshverdagen, og spesielt viktig i situasjoner hvor grensesetting er nødvendig. En slik forståelse vil ikke personer med annen utdanning og yrkesbakgrunn nødvendigvis ha. Man kan frykte en utvikling hvor miljøterapeuter eller andre profesjoner skal ta fengselsbetjenters plass. Byrden på de fengselsbetjentene som er igjen vil trolig bli enda større. Flukten fra yrket vil ikke stoppe opp. Sakte, men sikkert dør fengselsbetjenten ut. Et vel gjennomført profesjonsdrap. Det er vel ikke det KDI ønsker?
Istedenfor å se til andre yrker for å erstatte fengselsbetjentene som forsvinner bør man se på hvordan fengselsbetjenter kan vende tilbake til yrket. Utdanningen som fengselsbetjent gir, er en unik kompetanse som må verdsettes. Man føler seg ikke verdsatt om arbeidsgiver mener man kan erstattes av andre som ikke har den samme utdanningen, kompetansen og erfaringen.

Phillip Johannessen