Når barn begår kriminalitet: en tid for løsninger

Forbundet var denne uken til stede på seminar hos organisasjonen «Voksne for barn» der problemstillingene rundt barnekriminalitet og straffereaksjoner overfor barn ble diskutert

Forbundet var denne uken til stede på seminar hos organisasjonen «Voksne for barn» der problemstillingene rundt barnekriminalitet og straffereaksjoner overfor barn ble diskutert. Fra KY deltok sentralstyremedlem Thomas Kahn og spesialrådgiver Thomas Lind.

Utgangspunktet for seminaret var den dokumenterte økte utviklingen i barnekriminalitet og samfunnets behov for løsninger som kan medvirke til å sikre at man lykkes bedre med forebygging og vern.

Barneombud Mina Gerhardsen innledet seminaret og snakket om presset på barnevernet og utfordringen med reaksjoner overfor barn, særlig knyttet til eventuelle motsetninger mellom hjelpetiltak og til straff. Hun viste til Storbergetutvalget og deres arbeid med å utrede reaksjoner overfor barn. Denne ekspertgruppen skal utrede tiltak som kan settes i verk ovenfor unge som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet. Fristen for arbeidet til Storbergetutvalget er 1. mars 2025.

Barneombudet presiserte at samfunnsvern og barnevern ikke trenger å være i et motsetningsforhold. Barneombudet er videre tydelig på at i utgangspunktet skal reaksjoner overfor barn være barnevern og ikke fengsel. For å sikre dette er forebyggende tiltak og tidlig innsats viktige virkemidler.

Det ble delt viktige erfaringer fra Danmark gjennom omtale av koordinert innsats på tvers av offentlige etater. Denne innsatsen er nedfelt i lovgivningen. Gjennom Retsplejeloven § 115 hjemles det såkalte SSP-samarbeidet som sikrer utveksling av personopplysninger mellom instanser som sammen kan medvirke til å hindre kriminalitet eller bidra til en kriminalitetsfri tilværelse på sikt. Gjennomgangen viste effektene av koordinert innsats i København der informasjonsdeling mellom etater, tidlig innsats og hurtig reaksjon kan forebygge kriminalitet.

Psykologspesialist Ani Vik fortalte om erfaringer med barn under straffegjennomføring ved ungdomsenhet øst. Hun viste til de komplekse utfordringene disse barna har. Forebygging av ny kriminalitet under straffegjennomføring må ha et betydelig fokus og for å sikre dette må samarbeid mellom etater formaliseres og utøves i praksis. Det er kjent at manglende skolegang og det sosiale nettverket utgjør stor risiko for vedvarende utfordringer og derfor må det rettes god og koordinert innsats omkring disse faktorene. Vik pekte dessuten på behovet for et sterkt ettervern når barna løslates fra straffegjennomføring. Det er viktig at disse unge har et apparat som kan sikre samfunnet mot utøvd kriminalitet. I et samfunnsøkonomisk perspektiv vil investering i ettervernet være av stor betydning.

Seminaret ble avsluttet med en panelsamtale mellom Stortingsrepresentantene Ragnhild Male Hartviksen (Ap) og Mari Holm Lønseth (H) fra Justiskomiteen og Ivar Stokkereit som er fagsjef hos Barneombudet. Lønseth snakket varmt om SSP-ordningen i Danmark og viktigheten av samarbeid mellom etater. Det var dessuten en enighet om at frivillige organisasjoner har en betydelig rolle i forebygging.

Det ble stilt spørsmål om økningen i antall fengselsplasser for barn er «den nye normalen». Til dette konkluderte paneldeltakerne med at systemet vi har i dag har vist seg å være utilstrekkelig i møtet med utfordringene. Innholdet i reaksjonene overfor barn må derfor gjennomgås. Videre er organiseringen av straffereaksjonene av betydning. Straffegjennomføring for barn skal inneholde et rehabiliteringstilbud i vesentlig grad. Det må derfor jobbes både med forebygging og med rehabilitering. Innholdet må ha god kvalitet for å snu trenden med høyt tilbakefall til kriminalitet etter opphold i ungdomsfengsel. Barneombudets fagsjef uttrykte en særlig skepsis til at det ikke er etablert skiller mellom domssoning og varetekt for barn.

Seminaret vil forhåpentligvis bidra til å sette temaet ytterligere på den politiske agendaen. KY vil øve påvirkning for å sikre gode løsninger for gjennomføring av straff for barn. Vi har som kjent to ungdomsfengsler i kriminalomsorgen, men vi har behov for å diskutere flere tiltak som kan sikre barnas rettigheter under straffegjennomføringen og samfunnets behov på kortere og lengre sikt.

For mer informasjon om forbundets arbeid knyttet til barn i fengsel og medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår på området kan forbundskontoret kontaktes.

Kontaktperson
Thomas Lind
Thomas Lind
Spesialrådgiver
93 05 87 43
Se e-post