Personalomsorg på dagsorden!

Personalomsorg

- Årets KY konferanse gikk av stabelen i forrige uke

Det var duket for et innholdsrikt program med 120 deltakere tilstede. En blanding av tillitsvalgte, medlemmer og representanter fra arbeidsgiversiden.

Kontorleder Hilde Engh, regionstillitsvalgt i Sør Kristin Ebbestad og KYs 2. nestleder Ann Kristin Håland ønsket velkommen

KY har siden 2022 arrangert årlig konferanse for medlemmene med ulike temaer. Det startet med kvinnekonferanse, en konferanse kun for kvinner hvor målet var å engasjere flere kvinner til å ta på seg tillitsverv. I fjor var det naturlig nok mental helse som var på agendaen, som følge av funnene i Rambøll rapporten. I år var søkelyset på ansattes velferd et naturlig tema som oppfølging til mental helse. Hvor godt ivaretar vi ansatte i kriminalomsorgen? Og på hvilken måte kan vi sørge for at ansatte opplever trygghet i arbeidshverdagen?

Årets KY konferanse hadde «personalomsorg» om tema. Kontorleder Engh ønsket deltakerne velkommen sammen med regionstillitsvalgt i sør, Kristin Ebbestad og 2. nestleder Ann Kristin Håland. En god start på en innholdsrik og faglig dag.

Sentralstyremedlem Thomas Kahn var konferansier for dagen

Thomas Kahn, sentralstyremedlem og lokalleder ved KY Romerike ble introdusert av forbundsleder Tor Erik Larsen, og åpnet konferansen med et brak. Det ble vist film fra Kahn sin OL deltakelse på Lillehammer i 1994.

Første taler ut var kriminalomsorgsdirektøren selv, Lise Sannerud. I en hektisk og ansvarlig hverdag var vi veldig glad for at Sannerud prioriterte å tale. Hun snakket om personalomsorg på systemnivå og om hvordan man på direktoratsnivå forsøker å sikre gode systemer som implementeres i organisasjonen. Det skal ikke være forskjell på hvor du jobber. I dette så ligger rutiner for oppfølging av ansatte (strukturert etterarbeid), medarbeidersamtaler og tilrettelegging for ulike livsfaser.

YS Stat leder, Jens B. Jahren holdt et innlegg om nye perspektiver fremover i arbeidslivet. Utvikling av arbeidslivet, flere gjøre mer og jobber lengre. Jahren var innom pensjonsreformen, lønnsomheten ved å jobbe lengre, pensjonsforliket i 2024, de nye reglene for særalder, og at aldersgruppen 67+ i arbeidslivet øker. YS Stat lederen var også innom de stadige nye krevede til leveranser og økte krav om rapportering, men også hvordan vi ivaretar de som står lengre i arbeidslivet.

Inger Marie Hagen, forsker fra OsloMet hadde ledelse, demokrati og jobbtilfredshet på agendaen. Hun la frem data og metode fra spørreundersøkelse sendt til arbeidstakere i stat, kommune og privat sektor høsten 2024.

Noen viktige faktorer fra undersøkelsen:

  • Jo mer individuell innflytelse – jo høyere trivsel
  • Jo mer representativ innflytelse – jo høyere trivsel
  • Jo mer ledelsen er preget av åpenhet – jo høyere trivsel, jo mer formalisering og kontroll – jo lavere trivsel 
  • Jo mer rettferdig arbeidsoppgavene fordeles – jo høyere trivsel 
  • Tilgang på goder – ingen betydning 
  • Høyere arbeidstempo – ingen betydning 

Olav Eikemo fra Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv
holdt et interessant innlegg om ulike livsfaser i arbeidslivet og om de siste årene i arbeidslivet kan bli de beste?
Eikemo var tydelig på at arbeidslivet må gjør seg klar for nye seniorperspektiver. En undersøkelse utført av kunnskapssenter for lengre arbeidsliv viser følgende:

  • De eldste arbeidstakerne føler at de mestrer arbeidsoppgavene best
  • Mange vil jobbe lenge og ønsket avgangsalder øker med stigende alder
  • De eldste arbeidstakerne gleder seg mest til å gå på jobben

Hva påvirker egentlig om valget om en arbeidstaker ønsker å stå lengre i jobb i stedet for å gå av med pensjon? Forskning oppsummert:

  • Pensjonsordninger, stimulere til avvikling eller fortsatt arbeid?
  • Individuelle faktorer. Helse og familieforhold, preferanser for «det gode liv».
  • Arbeidsplassens betydning, hvordan er det på jobben? (viktigste faktoren)

Arbeidsplassens topp fire for et lengre yrkesliv viser følgende at hvis arbeidsmiljøet er godt står man lengre i arbeid, gode kollegaer og arbeidskamerater er en viktig faktor, at arbeidet gir økt livskvalitet, og at arbeidet er interessant.

Sigurd Granmark

Vi inviterte Sigurd Granmark var invitert til konferansen for å si noe om KulTur i arbeidslivet. Granmark har jobbet som leder av Adidas-gruppen i Norge og kartlagt mer enn 800 norske og internasjonale selskaper for å finne ut hva som skaper engasjerte medarbeidere og lønnsomme selskaper. Med over 100 foredrag i året er han en populær og ettertraktet foredragsholder som virkelig hadde satt seg inn i Kriminalomsorgen som virksomhet og arbeidshverdagen til ansatte.

Denne mannen inspirerer og motiverer med sin livserfaring og erfaring som leder. Han brukte personlige hendelser og erfaringer fra arbeidslivet i sin formidling som både var ekte og inspirerende. Sigurd var tydelig på at ledere skal ta ansvar for medarbeidernes utvikling, men at motivasjonen er medarbeidernes ansvar.

Han snakket om utfordringer i de ulike fasene i livet og hvordan utfordringer og ferdigheter må være i balanse for å oppnå jobbtilfredshet (flytsonen). Vi må marinere oss i endringer var et klart budskap. For å oppnå dette er det viktig at organisasjoner mplementere nye måter å jobbe på slik at forventninger og krav samsvarer. Til slutt poengterte Granmark viktigheten av anerkjennelse og opplevelsen av å bli sett. Vi trenger å bli sett – vi trenger å verdsettes! En viktig men liten pilar som betyr noe i livet!

Fra venstre: Knut Are Svenkerud, Ann Kristin Håland, Morten Urhaug,Tanja Rosså Ødegård, Phillip Johannessen og Thomas Kahn.

KY konferansen ble avsluttet med en panelsamtale. I panelsamtalen deltok tidligere forbundsleder Knut Are Svenkerud (fengselsleder IØF), Tanja Rosså Ødegård (regionsdirektør Sørvest), Ann Kristin Håland (2. nestleder KY sentralt) og Morten Urhaug (UEØ og leder i privat næringsliv). Moderator og ordstyrer for panelsamtalen var Phillip Johannessen (sentralstyremedlem).

Det ble mange gode diskusjoner i panelsamtalen, både fra arbeidsgiversiden, tillitsvalgte og som ansatt i turnus med erfaring som leder i privat næringsliv. Hvordan kan vi på best mulig måte sikre god personalomsorg i Kriminalomsorgen?
Vi må sørge for å ivareta to spor samtidige. På den ene siden innsatte og på den andre siden ansatte, straffegjennomføringsloven vs arbeidsmiljøloven. Det ene kan ikke gå på bekostning av det andre. Turnuser, arbeidsavtaler, tilrettelegging, bemanning, lønn og belastning var gjennomgående i panelsamtalen. Vi må ha evnen til å lytte til hverandre og implementere tiltakene som ligger i Rambøllrapporten (2023) på alle nivåer.

Vi vil takke alle deltakerne som deltok på konferansen, arbeidsgiverrepresentantene Tanja og Lise, konferansier Thomas Kahn, moderator Phillip Johannessen og eksterne forelesere for kunnskapspåfyll og gode diskusjoner i løpet av dagen.

Alle foiler fra forelesere finner dere under KY konferansen bak innlogging for KY medlemmer.