Sivilombudet varsler Kriminalomsorgsdirektoratet om forholdene i Oslo fengsel
Sivilombudet har gjennomført en avgrenset undersøkelse av forholdene for innsatte i Oslo fengsel
– Undersøkelsen viser at de alvorlige forholdene som Sivilombudet avdekket i 2018 fortsatt preger fengselet og at forholdene i noen tilfeller er blitt verre, skriver sivilombud Hanne Harlem i brevet til Kriminalomsorgsdirektoratet.
I etterkant av Siviliombudets besøk og undersøkelse i 2018, pekte fengselet
på ressursmangel og bygningsmessige forhold som hovedårsaken til den omfattende
isolasjonen for innsatte i Oslo fengsel.
– Fengselet viser til at bygningsmessige forhold, lav bemanning, høy beleggsprosent, konflikter og gjengtilhørighet er hovedårsakene til det høye antallet utelukkelser.
KYs lokalleder ved Oslo fengsel, André Rivelsrud sier at de mangler ansatte og ikke har noe sted å flytte innsatte ved utagering, vold mot ansatte, og vold mellom innsatte. Det er utfordringer med å flytte innsatte til andre enheter og politiet plasserer innsatte i varetekt på samme enhet som sitter for samme sak. Denne infoen glipper gjerne mellom fengsel og politi, og som gjør at det er vanskelig å ha oversikt ved innsettelser. Rivelsrud sier at fengselet har oversikt over konfliktlinjer på innsiden, men at voldshendelser og trusler som har oppstått på utsiden som fengselet ikke er kjent med ofte får ringvirkninger på innsiden.
Oslo fengsel har gjort noen grep i løpet av 2024 og vil fortsette dette arbeidet fremover. Fengselet ønsker å ansette flere avdelingsledere for å styrke personaloppfølgingen og ivaretakelse av ansatte, i tillegg vil dette styrke saksbehandlingen av innsattes søknader. De bygningsmessige forholdene er så klart en utfordring, men til syvende og sist er det den menneskelige kontakten og ressursene som avgjør kvaliteten på arbeidet.
Forbundsleder Tor Erik Larsen sier at kritikken fra Siviliombudet skyldes de bygningsmessige forholdene og tilgangen på ressurser. Bemanningen må styrkes i hele kriminalomsorgen slik at ansatte kan ivareta dagligdagse gjøremål (fellesskap, luft, fremstilling og følgetjenester), i tillegg til å jobbe langsiktig med innsatte og domfelte til det beste for samfunnet. På denne måten vil vi kunne avverge alvorlige hendelser, sikre fellesskap og redusere isolasjon i henhold til lovverket. Dette er et enkelt regnestykke, vi trenger politisk velvilje og en etat som satser på ansatte.
Brevet fra Sivilombudet til Kriminalomsorgsdirektoratet finner du som lenke i denne artikkelen