Julen 2023 – er det nå det snur?

Jeg tror vi skal greie å skaffe dere den anerkjennelsen dere fortjener og første steget på veien er en anstendig lønn, i 2024 er det ingenting som er viktigere enn å sikre førstelinjen

Kjære ansatte, medlemmer og kollegaer i Kriminalomsorgen, TAKK FOR INNSATSEN!

Jeg har ikke ord for hvor godt dere leverer, på tross av all fornuft og økonomi så leverer dere fortsatt samfunnstrygghet.

Straffegjennomføring med kvalitet skulle egentlig ikke være mulig med så svekkede forutsetninger som vi hadde ved inngangen til 2023. I tillegg til lave budsjettrammer for kriminalomsorgen som helhet, har alle merket hvor krevende det har blitt å få ansatt folk i førstelinjen. Og ærlig talt, konstant underbemanning, jobbe i en falleferdig bygningsmasse, lav lønn, høy vold- og trussel belastning og svært sannsynlig å utvikle stress/angst/depresjon/ptsd eller «bare» bli utbrent… jeg er sjokkert at det ikke er kø rundt kvartalet på alle enheter, hvem vil vel ikke ha denne jobben?

2023 har nok vært året der mange har måttet åpne øynene for den belastningen som de ansatte i Kriminalomsorgen står i. Kartleggingen av psykisk belastende tjeneste med den påfølgende rapporten fra Rambøll er nedslående, men dessverre langt fra sjokkerende. 

For oss som er kjent med arbeidshverdagen i førstelinjen, er Rambøllrapporten bare stadfesting av noe vi alle egentlig visste, det er tøft å jobbe i kriminalomsorgen når rammebetingelsene er gode, men slik forholdene har vært de siste årene, så skaper det uhelse hos de ansatte, både fysisk og psykisk.

Jeg har stor tro på den sentrale arbeidsgruppen som jobber med tiltak for å bedre situasjonen, men det fritar ingen fra å ta grep lokalt og for å være en støttende leder eller kollega. Fremtidens kriminalomsorg tror jeg er rett rundt hjørnet, med fortsatt fokus på samfunnstrygghet og trygg tilbakeføring, men nå også med vesentlig større fokus på god personalomsorg. 

Jeg tror vi skal greie å skaffe dere den anerkjennelsen dere fortjener og første steget på veien er en anstendig lønn, i 2024 er det ingenting som er viktigere enn å sikre førstelinjen. Vi tåler ikke dette frafallet i bemanning ett år til, løsningen er enkel, LØNN!

En konkurransedyktig lønn for førstelinjen er bra for hele kriminalomsorgen, for uten førstelinjen så er det ingen kriminalomsorg. Tomme løfter vil noen si og det er riktig at jeg ikke kan beslutte noe, men jeg kan love at jeg skal gjøre alt som er i min makt for å få dette til.

I skrivende stund er det bitte lille julaften, og mange av dere er hjemme hos familien, på hytta eller står midt i verste julestresset før roen senker seg. Selv har jeg fortsatt høye skuldre og er langt unna feiringen som står for døren, men jul blir det uansett.

Ha en fredfylt og fin julefeiring, jeg håper dere får ladet batteriene og at alle får noen velfortjente dager med familien i jula. Til alle dere som tilbringer julekvelden på jobb, jeg ønsker dere en god vakt og ta godt vare på hverandre.

Beste julehilsen,
Tor Erik Larsen
Forbundsleder