Sivilombudets brev om kritiske og livstruende forhold

Dette brevet er ikke sjokkerende for oss som jobber i og rundt norsk kriminalomsorg

Dette er den fremtiden de ansatte varslet om allerede for 10 år siden og det er den virkeligheten vi har vært i ganske lenge, at det nå omsider er åpenbart for andre tenker jeg er på tide.
Norge har mest sannsynlig verdens mest kompetente ansatte i førstelinjen, men det hjelper ikke med kompetanse når vi ikke får lov til å bruke den. Vi aksepterer den politiske detaljstyringen av kriminalomsorgen, men da må politikerne akseptere ansvaret for at de har satt oss i den situasjonen vi er i nå. Med dagens forhold er enhver stilling i kriminalomsorgen å anse som en utakknemlig jobb, helt fra førstelinjen til toppen blir vi bedt om å gjøre det umulige, kvalitativ god kriminalomsorg med fokus på rehabilitering og dynamiske relasjoner, MEN det skal ikke koste penger!

I 2023 må kriminalomsorgen spare ca. 170 millioner, så til alle som trodde det ikke gikk å sette en pris på menneskeliv og verdighet… prisen er satt, det er rundt 50 000 kroner.

Så takk til Sivilombudet for at de fokuserer på forholdene for innsatte i norske fengsler, så håper jeg at Arbeidstilsynet snart kommer på banen i like stor grad. Under optimale forhold er samfunnsoppdraget til kriminalomsorgen utfordrende, men slik forholdene er nå så er samfunnsoppdraget bare en festtale, og de menneskene som jobber i kriminalomsorgen er redusert fra hverdagshelter til syndebukker for politisk unnfallenhet.